Znani nominiranci za državne prvake v senzoričnih lastnostih medu

04.12.2017 11:21:26
Varna hrana
Tudi v letošnjem letu so bila organizirana slovenska in mednarodna senzorična ocenjevanja medu. Organizatorji senzoričnih ocenjevanj medu OČD Koper, ČD Semič, Čebelarskih zveza društev Pomurja in Pomurski sejem (AGRA) pa so se odločili, da najbolje senzorično ocenjenim medovom ponudijo možnost, da se udeležijo tudi državnega senzoričnega ocenjevanja medu, ki je potekalo v organizaciji ČZS s ciljem spodbuditi čebelarje, ki pridelujejo kakovosten med k vključevanju v sheme kakovosti. Na državno senzorični ocenjevanje se lahko uvrstijo le vzorci, ki so na mednarodnih in slovenskih ocenjevanjih dosegli naziv prvaka vrste. Državno senzorično ocenjevanje se lahko izvede v kolikor so v posamezni kategoriji vsaj 3 vzorci. V letošnjem letu se je ocenjevalo v 4 kategorijah.
V kategoriji gozdni med se za naziv državnega prvaka v senzoričnih lastnostih potegujejo
Lojze Lipnik (Orehova vas), Anton Meglič (Tržič), Marjan Kocjančič (Hrastovlje) in Janko Podkrižnik (Ljubno ob Savinji).
V kategoriji cvetlični med se za naziv državnega prvaka v senzoričnih lastnostih potegujejo Bruno Kirbiš (Limbuš), Matjaž Berdnik (Dobrova), Mitja Šibila (Tržec) in Obalno čebelarsko društvo Koper.
V kategoriji smrekov med se za naziv državnega prvaka v senzoričnih lastnostih potegujejo Bruno Berlot (Tolmin), Mitja Smrdel (Kranj) in Tomaž Kokl (Preddvor).
V kategoriji kostanjev med se za državnega prvaka v senzoričnih lastnostih potegujejo Janez Brvar (Miklavž na Dravskem polju), Čebelarstvo Klemenčič (Škofja Loka) in Luka Jurečič (Cerklje ob Krki). 
Prejeli smo tudi en vzorec akacijevega medu (Čebelarstva Kimovec iz Šenčurja) in en vzorec lipovega medu (Čebelarstva Cernatič iz Šempasa) vendar se zaradi premajhnega števila vzorcev v njunih kategoriji niso uvrstili v nadaljnje ocenjevanje.
Strokovna komisija pod vodstvom predsednice doc. dr. Mojce Korošec iz Biotehniške fakultete se je sestala dne 9.11.2017. V komisiji so še sodelovali mag. Andreja Kandolf Borovšak, mag. Amalija Božnar, dr. Jasna Bertoncelj, Primož Božnar, Eva Cukjati in David Kozamernik. Senzorično ocenjevanje je bilo izvedeno v skladu s Pravilnikom o senzoričnem ocenjevanju medu (UO ČZS, 2014). Najboljše uvrščeni vzorci medu so bili izpostavljeni tudi kemijskim analizam s katerimi se potrjuje tudi kakovost in varnost.
Zaključna prireditev in podelitev priznanj najboljšim bo potekala v petek 8. decembra na sedežu ČZS. Ta dan bomo vsem prisotnim še posebej čebelarjem, ki so se uvrstili na državno senzorično ocenjevanje, predstavili prednosti shem višjih kakovosti in jih nagovorili k sodelovanju, saj imajo z uvrstitvijo na državno senzorično ocenjevanje ob preverjeni kakovosti njihovega medu vse potrebne pogoje, da svojim potrošnikom ponudijo med iz katere izmed zaščitenih shem višje kakovosti na področju medu.
 
Vsem nominirancem iskrene čestitke. Končni vrstni red bo znan na zaključni prireditvi.
 
 
Nataša Lilek