Alergija na čebelji strup

30.08.2017 9:52:05
Varna hrana
Nemški znanstveniki iz Helmholts Zentrums ter Technischen Universität iz Münchna so ugotovili, da se ljudje, ki so občutljivi na čebelji pik, ne morejo zanesti, da bo specifična imunoterapija z alergeni (desenzibilacija) popolnoma zanesljiva in da po njej ne bodo več imeli alergijske reakcije na čebelji pik.

Čebelji strup vsebuje več beljakovin, od katerih je pet še posebej alergenih. Čebelji strup v večjih količinah vsebuje alergen Api m 1, ostali alergeni pa so prisotni v sledovih. Pri desenzibilizaciji se v telo v obliki podkožnih injekcij vnaša industrijsko pripravljen strup čebele, katerega vsebina pa je močno odvisna od sestave čistega strupa ter nadaljnje obdelave različnih proizvajalcev preparatov.  

Pri raziskavi so ugotovili, da sta samo dva od petih industrijsko pripravljenih preparatov strupa, vsebovala zadostne koncentracije vseh petih pomembnejših alergenov. Ker se vsak alergik drugače odziva na sestavine strupa, bi lahko nezadostna koncentracija posameznih alergenov v preparatu vplivala na uspeh desenzibilizacije.
Trenutno je uspešnost desenzibilizacije okrog 80 %, kljub temu pa je ta metoda za alergike najbolj uspešna.

Povzeto po:
https://www.bienenjournal.de/aktuelles/meldungen/keine-garantie-fuer-bienengift-allergiker/

Več o ravnanju ob pikih žuželk, si lahko preberete na:
http://preventiva.drustvostrojnik.si/?p=1687
 
Andreja Kandolf Borovšak, svetovalka za zagotavljanje varne hrane