Dan apiterapije v Mariboru

10.10.2016 21:21:10
Varna hrana
Čebelarska zveza Slovenije, Javna svetovalna služba v čebelarstvu že več let organizira dan apiterapije. V zadnjem času je dan posvečen dr. Filipu Terču in tako poteka v Mariboru, pri organizaciji pa sodeluje tudi Zveza čebelarskih društev Maribor.
V soboto 8.10.2016, ko je ta dogodek potekal, smo si v počastitev spomina na dr. Filipa Terča, ki je več let služboval v Mariboru, po uvodnih pozdravih najprej ogledali film o njegovem delovanju.
Film si lahko tudi sami ogledate na povezavi: http://4d.rtvslo.si/arhiv/sledi/174405617.
Na simpozij smo povabili dr. Thomasa Glogerja in Miljena Bobića iz Nemčije. Dr. Thomas Gloger je kemik in čebelar, ki se ukvarja z apiterpijo, izdeluje Apialarnil, med, mešanice z medov, propolis, matični mleček, čebelji strup, izvaja masaže, raziskuje,…Predstavil je apilarnil in čebelji strup.
Apilarnil pridobimo iz ličink trotov. Ličinke se odvzame sedmi dan in se jih stisne. Stisnjen sok vsebuje cca 75 % vode in je zelo hitro pokvarljiv moramo stisnjen sok takoj predelati ali zamrzniti. Konzerviramo ga lahko z medom (v razmerju 1:1), dodamo lahko tudi cvetni prah, ali pa ga liofiliziramo (v vakumu odstranimo vodo). Vsebuje cca 40 % beljakovin in aminokislin, 25 % sladkorjev, cca 25 % maščob, mineralne elemente (Ca, P, Zn, Mn, Fe, Cu, K, Mg), vitamine α,β caroten, B1, B2, B3, B6, E, holin, polifenole, matične celice, hormone, testosteron. Uporablja se v primeru depresij, utrujenosti,  kroničnih nevropatij, težav s spominom, epilepsije, močenju postelje. Moškim naj bil pomagal pri impotenci, problemih z libidom, v andropavzi in tudi pri dečkih pri razvoju mod. Pomagal naj bi tudi pri ženskah pri menstrualnih motnjah, pri otrocih pri motnjah v duševnem razvoju, težavah v šoli, pri presnovnih boleznih, diabetesu in težavah s kožo. Seveda pa ni univerzalno zdravilo in je potrebna kombinacija z ostali čebeljimi pridelki in alternativno medicino.
Govoril je tudi o čebeljem strupu, pri čemer seveda ni pozabil na nevarnosti v primeru alergij in prvo pomoč. Poleg pikov čebel se čebelji strup najde v kremah s strupom, Apis mellifica D6 globulih (hoemopatske razsute kroglice), ali v razpršilu. Uporablja se v veliko različnih namenov. Več o predavatelju lahko najdete na njegovi spletni strani: http://www.apizentrum.ruhr/.
Miljen Bobić, apiterapevt sicer slovanskega rodu, nam je povedal, na kakšen način izvajajo apiterapijo v Nemčiji. V Nemčiji je takšen način izvajanja zdravilske dejavnosti mogoč, kljub temu, da nimajo tega področja zakonsko urejenega, je pa potrebno opraviti več let trajajoče šolanje (Heilpraktiker-zdravilec). Ko postaneš apiterapevt, ne smeš postavljati diagnoze, lahko pa svetuješ na kakšne način se naj čebelje pridelke uporablja. Njihova vloga je svetovalna. Uradna medicina uživanja čebeljih pridelkov ob pojavu bolezni uporabe čebeljih pridelkov ne svetuje. Na internetu imajo objavljena pravila delovanja zdravilca, ki so bila pripravljena že v letu 1939, objavljena so na spletni strani:
 (https://www.gesetze-im-internet.de/bundesrecht/heilprg/gesamt.pdf; http://freieheilpraktiker.com).
V nadaljevanju je Aleš Süssinger predstavil apiterapijo v Rusiji; od začetka apiterapije v srednjem veku do današnejga časa. V Rusiji se za apiterapevta zahteva višja medicinska izobrazba ter potrdilo o specializaciji za apiterapijo v obsegu 144 ur, po petih letih je potrebno dodatno usposabljanje. Danes organizirajo specialistična izobraževanja iz področja apiterapije v mnogih ruskih medicinskih centrih v Moskvi, St. Peterburgu, Rjazanu, Čeljabinsku, Vologdi, Anapi, Omsku. Najpomembnejši je Mednarodni center tradicionalne in alternativne medicine »API«, v Čeljabinsku, ustanovljen l.1992 pod vodstvom prof. Igorja Vladimiroviča Krivopalova-Moskvina. V njem zdravijo med drugim tudi parkinsonovo bolezen, infatilno cerebralno paralizo, osteohondrozo in multiplo sklerozo.
Dr. Krivopalov-Moskvin je že na kongresu  Apimondije v Ljubljani, leta 2003 predstavil rezultate o zdravljenju multiple-skleroze s čebeljim strupom. V enajstih letih so zdravili približno 1500 pacientov. 200 pacientov  v času poročila ni imelo nikakršnih simptomov bolezni več. Pri večini ostalih so bile opazne pozitivne spremembe. Samo pri 5-7% pacientov zdravljenje ni dalo nikakršnega kliničnega učinka.
Obisk ob dnevu apiterapije je bil dober, kar potrjuje, da moramo podobne akcije izvajati tudi v prihodnje. Zahvaljujem se predstavnikom Čebelarske zveze društev Maribora za pomoč pri organizaciji dogodka.

Andreja Kandolf Borovšak
Svetovalka za zagotavljanje varne hrane
 

Fotografije