Rezultati mednarodnega natečaja čebelarske fotografije 2018

14.02.2018 10:55:44
Tajništvo
V tem tednu je ocenjevalna žirija v sestavi: Brane Borštnik, Franc Šivic, Vlado Auguštin, Marko Borko, Alessandro Manzano (ITA) po vnaprej določenih merilih (1. izpovednost, 2. originalnost, 3. tehnična dovršenost, 4. estetika, 5. rasa čebel (Apis mellifera carnica). Za tematski sklop Tradicionalni čebelnjak/stojišče velja poleg navedenih še dodatno merilo: 6. urejenost čebelnjaka in okolice) ocenjevala fotografije iz šestih razpisanih tematskih sklopov: 1. Čebela in rastlinski svet, 2. Življenje čebel (biologija), 3. Čebelarska opravila in čebelji pridelki, 4. Tradicionalni čebelnjak/stojišče, 5. Svetovni dan čebel (slike različnih opraševalcev) in poseben tematski sklop v katerem so lahko s svojimi fotografijami sodelovali mladi od 6. do 18. leta: Čebela in jaz. V tem sklopu so prišli v poštev različni motivi raziskovanja in spoznavanja čudežnega sveta čebel ter odnos in srečevanje mladih s čebelami.
Žirija je iz vsake od kategorij nominirala najboljše tri fotografije ter izmed teh izbrala tri zmagovalne fotografije za zlato, srebrno in bronasto priznanje. V kategoriji Čebela in jaz pa podeljuje priznanje edinemu sodelujočemu fotografu. Razglasitev zmagovalcev in slovesna podelitev priznanj bo na sejmu ApiSlovenija 2018, Celje, Slovenija, v nedeljo 18. marca 2018 dopoldne. Zmagovalci bodo razglašeni tudi na spletni strani ČZS: www.czs.si, po končanem sejmu ApiSlovenija 2018. Še nekaj statistike o mednarodnem fotonatečaju. Prejeli smo 222 fotografij od 42 sodelujočih avtorjev, ki prihajajo iz 12 različnih držav, od tega jih 29 (dobra polovica) prihaja iz Slovenije.
Pregled sodelujočih avtorjev fotografov po državah:
Slovenija 29
Belorusija 3
Belgija 1
Egipt 1
Bolgarija 1
Hrvaška 1
Kanada 1
Nemčija 1
Nova Zelandija 1
Romunija 1
Rusija 1
Kenija 1
 
Nominiranci po posameznih kategorijah so naslednji.
1. Čebela in rastlinski svet (abecedni red priimka)
Hans Bahmer, Nemčija
Sonja Kostevc, Slovenija
Simon Senica, Slovenija
2. Življenje čebel (biologija) (abecedni red priimka)
Il’šat Rišatovič Asmandijarov, Rusija
Katarina Kramer, Slovenija
Simon Senica, Slovenija
3. Čebelarska opravila in čebelji pridelki (abecedni red priimka)
Silvo Božičko, Slovenija
Maja Grdadolnik, Slovenija
Claudia A. Pavon, Kanada
4. Tradicionalni čebelnjak/stojišče (abecedni red priimka)
Nejc Juvan, Slovenija
Nejc Juvan, Slovenija
Tanja Planinšek, Slovenija
5. Svetovni dan čebel (slike različnih opraševalcev)
Hans Bahmer, Nemčija
Hans Bahmer, Nemčija
Tanja Planinšek, Slovenija
 
Čestitke vsem nominirancem kot tudi vsem ostalim avtorjem za njihov trud in sodelovanje! Vsi lepo vabljeni na sejem ApiSlovenija 2018 na razglasitev zmagovalnih fotografij!