Elektronsko cestninjenje in čebelarska vozila

25.01.2018 10:43:04
Tajništvo
Republika Slovenija bo 01.04.2018 uvedla elektronsko cestninjenje vozil z največjo dovoljeno maso nad 3,5 tone.
DarsGo je sodoben elektronski cestninski sistem v prostem prometnem toku, ki bo veljal za vozila z največjo dovoljeno maso nad 3,5 tone.
Cestninjenje se bo izvajalo s pomočjo posebne naprave DarsGo, ki bo morala biti nameščena v vozilu. Celotno omrežje avtocest in hitrih cest v skupni razdalji 618 km bo razdeljeno na 125 cestninskih odsekov. Na vsakem odseku bo nad avtocesto cestninski portal, skozi katerega bo peljalo vozilo. Portal bo med prehodom zaznal napravo DarsGo v vozilu, kar bo osnova za obračun cestnine za prevoženi odsek. Cestnina se bo tako zaračunavala popolnoma samodejno in na podlagi prevožene razdalje.
Cestnina se bo morala plačati za vsak cestninski odsek, ki ga bodo vozila prevozila. Njena višina bo odvisna od dolžine posameznega odseka in značilnosti vozila, kot sta število osi in EURO-emisijski razred vozila. Višina cestnine v elektronskem cestninskem sistemu bo objavljena v ceniku cestnine za uporabo cestninskih cest, ki bo vsaj 30 dni pred začetkom cestninjenja v novem sistemu objavljen na spletni strani www.darsgo.si.
V sistemu DarsGo ne bo več možno plačevanje cestnine ob vsakem posameznem prehodu cestninske postaje. Namesto tega bo uporabnikom na voljo več preprostih načinov plačevanja, pri čemer bodo lahko cestnino poravnavali predplačniško ali poplačniško.
Vsem čebelarjem, ki imate tovorna čebelarska vozila in ste do sedaj plačevali cestnino na cestninskih postajah svetujemo, da se registrirate na Darsovi spletni strani kjer dobite še več informacij o cestninjenju. Registracijo in pridobitev tablice je potrebno pridobiti do prvega aprila letos in je možno urediti zadevo že sedaj. https://www.darsgo.si/portal