Dan medu v Murski Soboti

27.12.2017 7:52:15
Tajništvo
9.12.2017 s pričetkom ob 10. uri  je, v prostorih Trgovskega centra BTC v Murski Soboti, že osmič zaporedoma, potekala prireditev »DAN MEDU«  v  organizaciji Čebelarske zveze društev Pomurja, Društva Medena kraljica Slovenije in Trgovskega centra BTC M.Sobota.
 
Prireditve sem se udeležil po pooblastilu predsednika ČZS Boštjana Noča in v imenu ČZS. Vse prisotne sem pozdravil, jih nagovoril v imenu ČZS, predstavil dejavnosti zveze in se vsem zahvalil za njihov prispevek v korist Slovenskega čebelarstva. Posebno sem se zahvalil ministru MKGP mag.Dejanu Židanu in ekipi ministrstva za njihovo podporo in prispevek v korist čebelarstva.
 
Minister mag.Dejan Židan je, v svojem nagovoru,  dal poudarek na imenovanje svetovnega Dneva čebel.  Predstavil je postopek in pomen  imenovanja. Prisotne je tudi seznanil, da bodo OZN ta dan proglasile še v tem mesecu, predvidoma 20.12.2017.
 
Prisotne sta nagovorila tudi predsednik Čebelarske zveze društev Pomurja g. Janko Rožman in medena kraljica ga. Mateja Šoštarič.
 
Na prireditvi so bili razglašeni tudi rezultati 17.ocenjevanja medov v organizaciji ČZDP. Na ocenjevanje je prispelo 50 vzorcev iz Slovenije in Hrvaške.
Ocenjevalno komisijo so sestavljali:
  • - Franc Tratnjek – predsednik
  • - Jakob Madjar
  • - Malči Božnar
 
Šampion ocenjevanja je postal akacijev med pčelarstva Đuran iz Hrvaške, drugi najvišje ocenjeni med je bil prav tako iz sosednje Hrvaške – akacijev med pčelarstva Trupkovič. Najboljši slovenski med je postal gozdni med čebelarja Lojzeta Lipnika iz Orehove vasi.
Štirje vzorci so bili poslani na državno ocenjevanje:
  • - Gozdni med čebelarja Lojzeta Lipnika iz Orehove vasi
  • - Kostanjev med čebelarja Janeza Brvarja iz Rogoze
  • - Cvetlični med čebelarja Bruna Kirbiša iz Limbuša
  • - Akacijev med čebelarstva Kimovec iz Šenčurja
 
Najboljši pomurski med je postal kostanjev med čebelarja Hermana Bogdana iz Pristave.
 
Bil je tudi pester in zelo dobro organiziran kulturni program.  Nastopili so: Božidar Štiberc (harmonika), Ajda in Lara Weis (harmonika in violina) in folklorna skupina turističnega društva Babinci, pod mentorstvom g. Marjana Filipiča. Za dobro organizacijo je poskrbel predsednik ČD Ljutomer g.Branko Bratinščak. Prireditev je zelo uspešno povezovala mentorica čebelarskega krožka OŠ Ivan Cankar Ljutomer, ga. Irena Tibaut. V maskoti čebelice sivke pa je prisotne razveseljevala gospodična Anemari Bratinščak.
 
Bile so tudi stojnice s čebeljimi pridelki pomurskih čebelarjev in stojnica z unikatnimi okraski na temo čebelarstva.
 
Na prav poseben način so prireditev popestrili tudi praporščaki s prapori čebelarskih društev vključenih v ČZDP.
 
Hvala vsem in vsakemu posebej.
 
Foto: B.Bratinščak
 
Zapisal
Janez Vencelj