Prvi na svetu z učnim čebelnjakom za invalide na vozičkih

24.02.2018 23:16:24
Predsednik

V soboto, 24. februarja 2018 je na našem društvu potekal sestanek delovne skupine o lažjem vključevanju invalidov v čebelarstvo ter o postavitvi učnega čebelnjaka, sklicatelj katerega je bila Čebelarska zveza Slovenije. ČZS želi skupaj z Zvezo paraplegikov Slovenije postaviti učni čebelnjak z osmimi panji, ki bo prilagojen za delo invalidnih oseb na invalidskem vozičku ter postavljen na našem društvu. K takšni odločitvi je botrovala lažje dostopna (nižinska) pokrajina, polna medenih polj, ki so odlična za pašo čebele.

Nad izbiro lokacije smo navdušeni tudi sami, predvsem pa nam je v ponos, da bomo lahko soustvarjali nov, tako pomemben mejnik v svetu čebelarstva, saj takšen čebelnjak, ki bi ga lahko upravljali invalidi na invalidskem vozičku, še ni postavljen nikjer na svetu.

Veseli pa smo bili tudi obiska ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejana Židana, ki se je udeležil sestanka skupaj z županom MOMS dr. Aleksandrom Jevškom, predsednikom Zveze paraplegikov Slovenije g. Danetom Kastelicem, predsednikom Društva paraplegikov Prekmurja in Prlekije g. Stankom Novakom, predsednikom Čebelarske zveze Slovenije g. Boštjanom Nočem, podpredsednikom ČZS g. Janezom Vencljem, predsednikom Čebelarske zveze društev Pomurja g. Jankom Rožmanom, pobudnikom projekta g. Andrejem Sevrom ter predsednikom Sekcije čebelarjev na ZPS Ljubom Janežičem. Sestanek je povezoval g. Aleš Bozovičar, predstavnik javne svetovalne službe v čebelarstvu.

Poleg dokončnega dogovora o lokaciji čebelnjaka, so na sestanku preučili tudi osnutek načrta čebelnjaka, ki sta ga pripravila arhitekta prof. Borut Juvanec in g. Matjaž Planinc, ter podali dopolnitve in pripombe, ki se bodo upoštevale pri oblikovanju končne verzije načrta, katero bo potrdila ZPS na naslednjem srečanju. Prav tako so se dogovorili, da bo MOMS prevzela komunalno ureditev čebelnjaka, upravitelj čebelnjaka bo Zveza paraplegikov Slovenije, med tem ko bo Čebelarska zveza društev Pomurja v vlogi strokovnega svetovalca. Slavnostna otvoritev čebelnjaka bo potekala okrog 20. maja, ki je priznan za Svetovni dan čebel.
http://www.dppp.si/prvi-na-svetu-z-ucnim-cebelnjakom-za-invalide-na-vozickih/